WAT IS SUPERBUREN / HOE WERKT HET ?


Superburen is een organisatie die haar steentje wil bijdragen aan een verandering in de samenleving. We proberen alle aspecten van onze samenleving in een positieve balans te krijgen door onze basisbehoefte aan voeding te gebruiken als hoofdtool.

Wij zijn geen gewone webshop en we zijn geen supermarkt of fysieke winkel. We balanceren in het midden waardoor onze opties eindeloos zijn.

We zijn een netwerk voor de verkoop van lokale en ambachtelijke producten , geproduceerd in jouw gemeente of omliggende gemeenten. ( groenten, fruit, brood, dranken enz...)

Heel de week kan de buur bestellen op Superburen tot 9 u de dag voor het afhaalmoment , tijdens het afhaalmoment kan de buur zijn bestelde producten afhalen .

 

De aspecten waar Superburen op inspeelt


1. Het milieu: 

Door lokaal geproduceerde voeding te verkopen hebben we minimale voedingskilometers. 

Door geen fysieke winkel te hebben sparen we elektriciteit /verwarming en koeling uit.

Er wordt enkel geleverd wat er besteld is. Hierdoor wordt er geoogst of geproduceerd wat er nodig is en is er geen afval of overschot.

Doordat de klant 1 x per week boodschappen doet gaan zij bewust omgaan met hun bestelling wat zich ook resulteert in weinig voedselverspilling

Alles wordt ambachtelijk gekweekt of bereid waardoor men bewust gaat inpakken en geen tot weinig plastic wordt gebruikt

2. De economie

Door de Coronacrisis hebben we geleerd hoe belangrijk onze eigen productie is.

We kopen lokaal dus we helpen onze buren hun omzet te verhogen en verhogen onrechtstreeks onze eigen koopkracht. 

3. Sociaal draagvlak

We streven er bij Superburen altijd naar om nauw samen te werken met het gemeentebestuur zodat sociale projecten in onze superburen verwerkt kunnen worden

Tijdens het afhaalmoment  is er tijd om even een babbeltje te slaan met de buren en kan je snel inspelen op sociale problemen. We zijn geen supermarkt waar de klant een nummer is en alles snel moet gaan.

Tijdens het afhaalmoment is er koffie of een versnapering, worden er lezingen, workshops of activiteiten georganiseerd. 

Superburen wordt georganiseerd door een coördinator die op zelfstandige basis werkt, in de meeste gevallen en met voorkeur in samenwerking met de gemeente.

De coördinator wordt volledig begeleid in het opstarten van zijn Superburen